KBT för PMS/PMDS med Ulrike Braun och Susanna Johansson

Var tredje kvinna i fertil ålder beräknas lida av PMS. PMS orsakas av hormoner som förutom att påverka oss fysiskt, påverkar våra tankar och känslor och i slutändan våra beteenden.
4-9 % har den svårare formen av PMS: Premenstruellt Dysforiskt Syndrom (PMDS). Stark ångest, nedstämdhet och humörsvängningar är några av symptomen som ofta påverkar nära relationer, arbetsliv och fritid på ett påtagligt sätt.
Trots det stora lidandet som många med PMS/PMDS upplever, blir många inte tagna på allvar inom vården. Än så länge erbjuds oftast hormonella behandlingar eller antidepressiv medicinering. Samtidigt blir inte alla hjälpta av detta och fortsätter att lida, månad efter månad, år efter år.
I föreläsningen beskrivs vad PMS/PMDS är och hur Kognitiv Beteendeterapi kan vara ett sätt att lindra besvären. Hur skiljer sig PMDS från annan psykiatrisk problematik och hur kan vi bli bättre på att se och hjälpa patienter/klienter som är drabbade?
Susanna Johansson och Ulrike Braun är båda leg. psykologer och har skrivit boken PMS! Få hjälp med KBT. Boken släpptes januari 2018 och ger information om PMS samt handfasta råd hur KBT-tekniker kan användas för att lindra PMS. Boken innehåller även ett kapitel riktad till anhöriga så att dessa kan involveras i att stötta på bästa sätt. Boken används ofta som underlag för psykologisk behandling vid PMS inom bl.a. primärvården.
Eventet är öppet för medlemmar i S-KBT. Alla studenter vid Göteborgs Universitet är välkomna som medlemmar.
Anmäl dig till eventet genom att maila styrelsen@skbtgoteborg.se. När du anmäler dig får du en zoomlänk för att delta i föreläsningen.
Här kan du bli medlem: https://www.skbtgoteborg.se/medlemskap/
Medlemskapet kostar 100kr, gäller för kalenderåret 2021 och ger bland annat tillgång till vårt KBT-bibliotek samt ytterligare en intressant föreläsning i höst.
Varmt välkomna 1/12 kl. 18.00-19.30.

Anmälningsformulär